×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Κολοκύθα
25 Οκτ
2017

Κολοκύθα

Κατηγορία Διατροφή

Το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, είναι  μια υγιεινή τροφή που προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Η κίτρινη και ή πράσινη κολοκύθα αποτελούν εξαιρετικές πηγές πολλών σημαντικών θρεπτικών στοιχείων όπως βιταμίνη  A,C,B1,B5 καθώς και φολικού οξέος και μαγγανίου , καλίου και χαλκού. Είναι επίσης πλούσιες σε βήτα καροτίνη, βήτα κρυπταξανθίνη και λουτεϊνη. Τα ισχυρά αυτά καροτινοείδη επενεργούν από κοινού και συμβάλλουν στον περιορισμό των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα του σώματος με αποτέλεσμα τη γήρανση, αλλά και την εμφάνιση καρκίνου, καρδιοπαθειών, καθώς και άλλων εκφυλιστικών νόσων. Τα καροτενοειδή αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων, αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά καροτινοείδη που περιέχει η κίτρινη και η πράσινη κολοκύθα συμβάλλουν ενδεχομένως στη μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο των πνευμόνων. Σε αντίθεση με την κίτρινη κολοκύθα, που είναι εποχιακή, η πράσινη υπάρχει στην αγορά όλο το χρόνο. Η κολοκύθα είναι ιδιαίτερα γευστική στις σούπες και στο ριζότο.

Μπορείτε να την κόψετε επίσης σε χοντρά κομμάτια, να ρίξετε λίγο λάδι και να την ψήσετε μέχρι που να μαλακώσει ή να την κόψετε επίσης σε χοντρά κομμάτια, να ρίξετε λίγο λάδι και να την ψήσετε μέχρι που να μαλακώσει ή να την προσθέσετε σε κάρι ή φαγητό κατσαρόλας.

ΣΟΥΠΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
Μερίδες συνταγής: 4

Συστατικά:

700 γρ. κολοκύθα ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 γλυκοπατάτα
500γρ. γιαούρτι  2%
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κουταλιά σούπας σκόνη τζίντζερ
1 κουταλιά γλυκού σκόνη κάρυ
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα λαχανικά με τα μπαχαρικά. Αφήνουμε για λίγα λεπτά και μετά προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα συστατικά. Αφήνουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή έως ότου τα λαχανικά μαλακώσουν. Στη συνέχεια πολτοποιούμε τμηματικά τα ψιλοκομμένα λαχανικά και κατόπιν τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα προσθέτουμε και  το γιαούρτι στον ζωμό των λαχανικών.

 Βράζουμε για λίγο ακόμα και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι η σούπα να πάρει ομοιόμορφη βελουτέ μορφή.

Διατροφικές πληροφορίες:

Ενέργεια: 122 kcal
Υδατάνθρακες: 21 g
Πρωτεΐνη: 4.5 g
Λιπαρά: 4.5 g
Φυτικές Ίνες: 3,2 g

Απο την διατροφολόγο Κύρου Μαρία (N.D) Bsc

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

16735 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

7919 hits

σε Υγεία

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

7577 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

6752 hits