×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Γιατί το κάπνισμα επηρεάζει και το βάρος μας
04 Απρ
2016

Γιατί το κάπνισμα επηρεάζει και το βάρος μας

Κατηγορία Ενημέρωση

Συνήθως η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους. Και αυτό για δυο λόγους, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Ο πρώτος είναι πως λόγω της έλλειψης νικοτίνης υπάρχει έντονη νευρικότητα και αυτό μας οδηγεί σε συνεχή μικρά φαγητά, λόγω εκνευρισμού, τα οποία συνήθως είναι και παχυντικά, με συνέπεια τη σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους.

Ο δεύτερος και λιγότερος γνωστός είναι η επίδραση του καπνίσματος στον μεταβολισμό μας. Υπολογίζεται πως για κάθε πακέτο τσιγάρα που καπνίζουμε καίμε 200 θερμίδες ημερησίως. Όταν διακόψουμε το κάπνισμα, για κάθε πακέτο τσιγάρα που καπνίζαμε, καίμε 200 θερμίδες λιγότερες ημερησίως, δηλαδή σε πέντε εβδομάδες: 35 μέρες Χ 200=7.000 θερμίδες, που ισοδυναμούν με ένα κιλό περίπου. Βεβαίως αυτή η αντίδραση του οργανισμού στη διακοπή του τσιγάρου διαρκεί για λίγους μήνες αλλά το καλό είναι ότι συνδυάζεται με αύξηση των δυνάμεων και συχνά επιτυγχάνεται μεγαλύτερη σωματική δραστηριότης με κατανάλωση φυσικά θερμίδων.

Αποτελούν όμως τα παραπάνω αιτία για να μην διακόψουμε το κάπνισμα; Φυσικά και όχι. Δεν είναι εύκολο να καταπολεμήσει κανείς τη νευρικότητα που προέρχεται από τη διακοπή του καπνίσματος και που μας οδηγεί στο να θέλουμε συχνά να τσιμπολογάμε κάτι. Αυτό όμως που είναι εφικτό είναι να αντικαταστήσουμε τους συνήθεις υπόπτους ξηρούς καρπούς με αγγούρια, καρότα ή φρούτα. Ελάχιστες θερμίδες και λόγω της περιεκτικότητας σε ίνες και νερό σύντομο φούσκωμα και διακοπή της επιθυμίας για περαιτέρω φαγητό. Κατά δεύτερον η άσκηση. Ιδιαίτερα σημαντικό για να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή του μεταβολισμού. Πενήντα λεπτά ημερησίως γρήγορου βαδίσματος φαίνεται να βοηθούν ιδιαιτέρως σε πολλαπλές βιολογικές λειτουργίες. Μεγαλύτερη ευεξία, ενδυνάμωση μυϊκού συστήματος, βελτίωση της αεροβικής ικανότητας και το κυριότερο: καλύτερα χρόνια ζωής και περισσότερα.

Η καθημερινή αεροβική άσκηση, όπως είναι το βάδισμα, χορός, μπάσκετ, τένις, ποδόσφαιρο κ.ά., φαίνεται να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και φθηνότερα όπλα που διαθέτουμε απέναντι στη καρδιαγγειακή νόσο, δρώντας με οφέλη σε πολλαπλά συστήματα και με πολλαπλούς τρόπους. Όταν αρχίζουμε ή εντείνουμε την άσκηση κατά την περίοδο της διακοπής του καπνίσματος, πέραν της βοήθειας που δίνουμε στον εαυτό μας να μην πάρει βάρος, τον εντάσσουμε σε ένα καινούργιο τρόπο ζωής, πιο υγιεινό και με τη διαφορά στη φυσική κατάσταση να φαίνεται από τον πρώτο κιόλας μήνα.

Πηγή: Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας

http://www.capital.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

15290 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

7260 hits

σε Υγεία

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

6850 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

6288 hits