×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Κάπνισμα και διατροφή
30 Μαρ
2014

Κάπνισμα και διατροφή

Κατηγορία Ενημέρωση

Νέα μελέτη στις ΗΠΑ σχετίζει τη γεύση του τσιγάρου με τις τροφές και τα ροφήματα που καταναλώνουμε.

Αντιθέτως, έπειτα από την κατανάλωση κρέατος, ενός αναψυκτικού με καφεΐνη ή ενός οινοπνευματώδους ποτού, η γεύση του τσιγάρου βελτιώνεται.



Σε συνδυασμό μεταξύ τους, οι ανακαλύψεις αυτές αυξάνουν την πιθανότητα να δημιουργηθεί μία δίαιτα ειδικά για καπνιστές, η οποία θα τους βοηθά να κόψουν το κάπνισμα.



«Το κάπνισμα δεν είναι απλώς εθισμός στη νικοτίνη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φ. Τζόζεφ ΜακΚλέρνον, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ, στο Ντάρχαμ της Βόρειας Καρολίνας.



«Έχει να κάνει και με την γεύση και τις άλλες αισθήσεις. Συνεπώς, οτιδήποτε βρίσκουμε που μπορεί να κάνει απωθητική την εμπειρία του καπνίσματος μπορεί να διευκολύνει την διακοπή του», πρόσθεσε.



Στη νέα μελέτη, ο δρ ΜακΚλέρνον και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν την ανάλυση ερωτηματολογίων, τα οποία συμπλήρωσαν 209 άνδρες και γυναίκες καπνιστές. Όλοι οι εθελοντές ήσαν υγιείς, ενώ κανένας δεν κάπνιζε λιγότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα.



Οι ερευνητές τούς ζήτησαν να καταγράψουν ποια τρόφιμα έκαναν το τσιγάρο να έχει καλύτερη ή χειρότερη γεύση. Επιπλέον, τους ζήτησαν να υπολογίσουν πόσα τσιγάρα κάπνιζαν καθημερινά, ποια μάρκα τσιγάρων προτιμούσαν, καθώς και την περιεκτικότητά τους σε πίσσα και νικοτίνη.



Κατά μέσον όρο, οι εθελοντές κάπνιζαν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, επί 21 χρόνια (πάντα κατά μέσον όρο). Το περίπου 40% είπαν ότι καπνίζουν λάϊτ τσιγάρα. Οι επτά στους δέκα εθελοντές δήλωσαν ότι υπάρχουν τρόφιμα που βελτιώνουν την γεύση του τσιγάρου, ενώ το 45% είπαν ότι ορισμένα τρόφιμα «χαλάνε» την γεύση του.



Τα φρούτα και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ροφήματα χωρίς καφεΐνη (όπως το νερό και οι χυμοί) συμπεριλαμβάνονται σε αυτά που συνηθέστερα θεωρήθηκαν ότι αλλοιώνουν την γεύση του τσιγάρου.



Οι εθελοντές είπαν επίσης ότι η γεύση του τσιγάρου αλλοιώνεται και υπό ορισμένες συνθήκες – λ.χ. όταν παίρνουν φάρμακα, όταν κάνει ζέστη ή όταν έχουν καπνίσει πάρα πολύ ή πολύ γρήγορα. Το ίδιο και το κάπνισμα σε χώρους ασφυκτικά γεμάτους από καπνό τσιγάρων.



Αντιθέτως, τα ροφήματα με καφεΐνη, το αλκοόλ και το κρέας ήταν τα τρόφιμα που οι περισσότεροι είπαν ότι κάνουν πιο εύγεστο τον καπνό.



Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι νεαροί καπνιστές είναι πιο ευαίσθητοι στα τρόφιμα που «χαλάνε» τη γεύση του τσιγάρου, ενώ όσοι κάπνιζαν τα λιγότερα τσιγάρα ήταν πιο ευαίσθητοι στα τρόφιμα που τη βελτιώνουν.



Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι γιατροί καλό είναι να συζητούν τα ζητήματα διατροφής με τους ασθενείς τους που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα.



Επιπλέον, «δεν θα έβλαπτε να αρχίσει ένας καπνιστής να δοκιμάζει από τώρα μερικά από τα ευρήματά μας, εφ’ όσον προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα», είπε ο δρ ΜακΚλέρνον.



«Μπορεί να δοκιμάσει να πίνει άπαχο γάλα ή άλλο γαλακτοκομικό προϊόν, να πίνει περισσότερο νερό και να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά – αν στη συνέχεια ανάψει ένα τσιγάρο, μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν του αρέσει η γεύση του και θέλει να το σβήσει», συνέστησε.



Πάντως, παραδέχθηκε ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί πως ακριβώς επηρεάζουν τα τρόφιμα την γεύση του τσιγάρου και εάν η αλλαγή της διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος.



Πηγή: ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

15290 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

7260 hits

σε Υγεία

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

6850 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

6288 hits