×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Τελικά τσιγάρο και καφές δεν... πάνε μαζί ..
02 Απρ
2014

Τελικά τσιγάρο και καφές δεν... πάνε μαζί ..

Κατηγορία Ενημέρωση

Είναι από τους συνδυασμούς που κάθε καπνιστής απολαμβάνει με τη ψυχή του. Οταν η κούπα του καφέ εμφανιστεί μπροστά του, αμέσως το χέρι κάνει ασυναίσθητη κίνηση προς τη τσέπη με τα τσιγάρα. Οσο καλά συνδυασμένες και να είναι όμως οι δύο συνήθειες, όσο απολαυστικός μπορεί και να είναι για κάποιους ο συνδυασμός τζούρας και γουλιάς, καφές και κάπνισμα μάλλον... δεν τα πάνε και τόσο καλά.

Για την ακρίβεια, αν κάποιος ήταν πραγματικός φαν του καφέ τότε, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chemosensory Perception, θα πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα. Η ιδιαίτερη γεύση του καφέ, αυτή που τον έχει κάνει το πιο διαδεδομένο ρόφημα παγκοσμίως, αλλοιώνεται σημαντικά με τη διαδικασία του καπνίσματος, όπως καταλήγει η έρευνα του περιοδικού.

Μπορεί λοιπόν να υπάρχει η εντύπωση ότι ο δημοφιλής συνδυασμός τσιγάρου και καφέ είναι ιδανικός όμως σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, νικοτίνη και καφεΐνη τελικά δεν είναι και τόσο «φιλικές» ουσίες. Στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε έλαβαν μέρος 451 υπάλληλοι νοσοκομείων του Παρισιού, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ήταν η ομάδα των καπνιστών, η δεύτερη αυτών που το είχαν κόψει και η τρίτη όσων δεν κάπνιζαν ποτέ στη ζωή τους.

Το αποτέλεσμα έδειξε πως ο καπνός του τσιγάρου είναι ικανός να αλλοιώσει σημαντικά τη πικρή γεύση της καφεΐνης. Πίνοντας καφέ ίδιας πυκνότητας, οι καπνιστές αντιλαμβάνονταν λιγότερο την αίσθηση του καφέ σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ακόμα και όσοι είχαν σταματήσει το κάπνισμα όμως, δεν απολάμβαναν το καφέ το ίδιο με αυτούς που δεν κάπνιζαν ποτέ.

Ως συνέχεια των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι επιστήμονες εστίασαν στο κατά πόσο το τσιγάρο επηρεάζει την γενικότερη αίσθηση των τεσσάρων βασικών γεύσεων. Οι έρευνες κατέληξαν εκ νέου σε αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος. Γλυκά, ξινά , πικρά και αλμυρά δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στον ουρανίσκο του καπνιστή. Ειδικότερα, ένας στους τέσσερις καπνιστές έχουν σημαντικό πρόβλημα γεύσης, ενώ το αντίστοιχο πρόβλημα ισχύει και για όσους έχουν σταματήσει το κάπνισμα, σε μικρότερο όμως βαθμό.

Η υπεύθυνη της έρευνας Δρ Νέλι Τζέικομπ, σε δηλώσεις της σχετικά με το θέμα τόνισε: « Αξίζει να μελετηθεί παραπάνω η σχέση του καπνίσματος με την αίσθηση της γεύσης. Πρέπει να δούμε κατά πόσο το τσιγάρο επηρεάζει τις χημειο - αισθητηριακές αντιλήψεις του οργανισμού. Αν τα δείγματα είναι αληθινά, βρέθηκε άλλος ένας λόγος να σταματήσουμε το κάπνισμα.»

Πηγή: Τελικά τσιγάρο και καφές δεν... πάνε μαζί – Το πείραμα που αποδεικνύει τη κακή σχέση νικοτίνης και καφεΐνης | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/148783#ixzz2xjnS7Xcv

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

15290 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

7260 hits

σε Υγεία

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

6850 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

6288 hits