×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Όλη η αλήθεια για τα λιποτροπικά χάπια και συμπληρώματα.
22 Ιουν
2016

Όλη η αλήθεια για τα λιποτροπικά χάπια και συμπληρώματα.

Κατηγορία Fitness

Τα λιποτροπικά είναι συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην απώλεια του περιττού σωματικού λίπους. Ανάλογα με τα συστατικά τους στοχεύουν στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, την αύξηση της ενέργειας μέσω της καύσης του λίπους και την μείωση της όρεξης. Διακρίνονται σε καθαρά λιποτροπικά, όπως η χολίνη, η ινοσιτόλη και η καρνιτίνη και τα θερμογεννετικά, τα οποία συνήθως περιέχουν καφεΐνη, πράσινο τσάι, γκουαρανά κ.α. και μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος, καίνε το σωματικό λίπος μεταβάλλοντάς το σε ενέργεια, η οποία με τη σειρά της καταναλώνεται στην προπόνηση ή άσκηση.

Υπάρχουν και τα συνθετικά λιποτροπικά συμπληρώματα, αυτά είναι σκευάσματα που περιέχουν διάφορες ουσίες και συστατικά, τα οποία έχουν σαν στόχο τη μεγαλύτερη κινητοποίηση του λίπους (λιπαρών οξέων) για ενεργειακούς σκοπούς και τη μείωση της εναπόθεσής του στα λιποκύτταρα. Ορισμένα από αυτά είναι εντελώς αναποτελεσματικά, άλλα επικίνδυνα για την υγεία κι ορισμένα από αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (σωστή, «ισορροπημένη» και σχετικά υποθερμιδική διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα, εξειδικευμένη προπόνηση με έμφαση στις αερόβιες δραστηριότητες, κατάλληλη επιλογή προϊόντος και, κυρίως, σωστή κι εξατομικευμένη λήψη μέσα στα όρια της δοσολογίας που συνιστά ο κατασκευαστής). Μελέτες στην Ελλάδα έδειξαν ότι το 14% αυτών που αθλούνται σε γυμναστήρια κάνουν χρήση λιποτροπικών, ενώ το 32% έχει καταναλώσει σχετικά χάπια τουλάχιστον μια φορά. Το πιο ενδιαφέρον πόρισμα της έρευνας ήταν ότι το 96% των χρηστών αγνοεί τις παρενέργειες και αντενδείξεις των λιποτροπικών, ενώ κανένας από τους ερωτηθέντες δεν είχε λάβει σχετική οδηγία από τον ιατρό του.

Σε γενικές γραμμές οι λιποτρόπες ουσίες δρουν είτε ενεργοποιώντας περισσότερο το μεταβολισμό του λίπους (λιπόλυση), είτε αυξάνοντας τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Ορισμένα λιποδιασπαστικά συμπληρώματα δρουν με περισσότερους από έναν τρόπους: Διεγείρουν το μηχανισμό της λιπόλυσης, αυξάνουν τη σωματική θερμοκρασία (θερμογένεση), την κινητικότητα των λιπαρών οξέων και την ανθεκτικότητα του οργανισμού στην κόπωση, μειώνουν τη δράση των PGEs και την χρησιμοποίηση γλυκογόνου («υδατανθράκων») ως πηγή ενέργειας και επιπλέον περιέχουν ουσίες που υποστηρίζουν τη διατήρηση του μυϊκού ιστού και διουρητικά βότανα που αυξάνουν την αποβολή νερού.

Τα συνήθη λιποδιασπαστικά συμπληρώματα αποτελούνται από μεμονωμένα στοιχεία-καταλύτες (Chromium, Potassium, Iron, Magnesium, Zinc, Copper, Boron, Vanadium, Selenium, Molybdenum, Manganese) ή συνδυασμούς βιταμινών και στερολών (Β2, Thiamin, Biotin, Iodin, Pyridoxine, B12, Niacin, vitamins C, A, D3, E, Choline, Inositol, Beta-Sitosterol, Betaine, Pantothenic acid), αμινοξέων (καρνιτίνη, φαινυλαλανίνη, τυροσίνη και μεθειονίνη), φυσικών συστατικών (φύκια, μηλόξυδο), ειδικά λιπαρά οξέα, μεσαίου μήκους αλυσίδας τριγλυκερίδια, πρωτεΐνες του καταβολισμού (Digenzyme Pancreatin, Rice Flour, Milk Thistle) και λεκιθίνη. Τα «προχωρημένα» περιέχουν στη σύνθεσή τους ψευδοεφεδρίνη (όπως το μα-χουάνγκ), βότανα που αποτελούν παράγωγα ή είναι συσχετιζόμενα με την ασπιρίνη (όπως φύλλα ιτιάς) , βότανα που δρουν διουρητικά και ουσίες που είναι παράγωγα της πουρίνης (όπως η καφεΐνη). Επιπλέον στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα τα οποία ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες των smart drugs και των nootropics (εφεδρίνη, DHEA, βαζοπρεσίνη).

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λιποδιασπαστικό συμπλήρωμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και να αποκλείσετε ότι έχετε ευαισθησία στις ουσίες που περιέχει το συμπλήρωμα ή ότι έχετε προβλήματα στο νευρικό σύστημα, στο στομάχι, τα νεφρά ή στην καρδιά. Επίσης, ζυγίστε τα οφέλη με τις παρενέργειες . Βάσει κλινικών μελετών, τα πλέον ασφαλή λιποτροπικά συμπληρώματα θεωρούνται αυτά που βασίζονται σε λιποτρόπες βιταμίνες της ομάδος Β και σε αμινοξέα όπως η L–καρνιτίνη. Αντίθετα, προϊόντα που περιέχουν εφεδρίνη, καφεΐνη, μα-χουάνγκ, DHEA, ασπιρίνη και διουρητικά βότανα μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνα.

Η εφεδρίνη και η ψευδοεφεδρίνη είναι απαγορευμένες ουσίες και συγκαταλέγονται στις ουσίες ντόπινγκ (όπως και η καφεΐνη όταν ξεπερνά κάποια όρια). Η εφεδρίνη κι η εφετονίνη δρουν όπως η αδρεναλίνη αλλά με πιο ήπιο τρόπο. Διεγείρουν (σε δόση 25-50 mg/μέρα για 15 μέρες) το ΚΝΣ, αυξάνουν την ικανότητα για εργασία, αναστέλλουν την σωματική κόπωση, διεγείρουν την καύση λίπους και βελτιώνουν την πνευματική λειτουργία. Το μα-χουάνγκ είναι ένα κινέζικο βότανο το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες ψευδοεφεδρίνης (6-12%). Η χρήση εφεδρίνης και μα-χουάνγκ μπορεί να προκαλέσει εθισμό, αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας κατά την άσκηση, έντονη εφίδρωση, σημαντικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, κατάρρευση του νευρικού συστήματος και προβλήματα στα νεφρά, στα αγγεία και στην καρδιά. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, παθήσεων του προστάτη και σε άτομα με καρδιακό ιστορικό ή επίσχεση ούρων ή υπερθυρεοειδισμό. Η εφεδρίνη και τα χάπια που την έχουν ως βάση προκαλούν κεφαλαλγία, ναυτία, ίλιγγο, εμετό. Ο τρόμος και οι αϋπνίες είναι συνηθισμένες παρενέργειες της εφεδρίνης. Ακόμα το άτομο που έχει καταναλώσει εφεδρίνη έχει αίσθημα παλμών της καρδιάς και σε ορισμένες περιπτώσεις προκάρδιο πόνο. Τέλος, η δυσουρία είναι η πιο οδυνηρή παρενέργεια των λιποτροπικών καθώς το άτομο δυσκολεύεται πάρα πολύ κατά την ούρηση.

Προσοχή στα χάπια και στα συμπληρώματα αδυνατίσματος, κοιτάξτε να μην έχουν μέσα κανένα περίεργο εφεδρινούχο- μαντζούνι (π.χ. SiberianGinseng, GuaranaSeed -αυτό σου κόβει και την "όρεξη", Cinnamon, Barberry, DandelianRoot, CayennePepper, SarsapavillaRoot, DamianaLeef, Fo-tiroot, GotuKolaκαι TurmericTuber).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

20439 hits

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

9410 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

9280 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

8444 hits