×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
07 Φεβ
2018

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κατηγορία Ψυχολογία

Πρόσφατες έρευνες εδείξαν αυτό που πολλοί από εμάς γνωρίζαμε ήδη! H διάθεση μας υπαγορεύει το τι θα φάμε! Eρευνητές μελέτησαν τα διαιτολόγια διαφόρων ατόμων για να δείξουν πως συνδέεται η προσωπικότητα με τις τροφές και πως η διάθεσή μας μπορεί να μας κατευθύνει σε συγκεκριμένα φαγητά, βάσει των φυσικών τους χαρακτηριστικών.

Η μελέτη βασίστηκε στη θεωρία ότι πολλές τροφές στέλνουν συγκεκριμένα σήματα, για παράδειγμα, τα στρεσαρισμένα επινεφρίδια μπορεί να στέλνουν σήματα ότι έχουμε ανάγκη από κάτι αλμυρό. 

Τι λέει, λοιπόν, για εσάς το φαγητό στο οποίο καταφεύγετε συνήθως;

Η συναισθηματική μας κατάσταση μπορεί να μας οδηγήσει ή για την ακρίβεια να μας παρασύρει μπροστά στο ανοιχτό ψυγείο, όπου συχνά χωρίς να το αντιληφθούμε τρώμε χωρίς φρένο. Ίσως φταίει γι’ αυτό κάτι που μας είπε ο σύντροφός μας ή μια διένεξη στο γραφείο η οποία μας πείραξε αλλά αντί να δώσουμε μια απάντηση βρεθήκαμε μπροστά στο ανοιχτό ντουλάπι να μασουλάμε μανιωδώς πατατάκια ή να καταπίνουμε τη σοκολάτα αμάσητη. Μπορεί να είναι επίσης μια είδηση που μας στενοχώρησε, η απελπισία μας για κάποιο εμπόδιο που θεωρούμε αξεπέραστο ή ακόμη και το κλειστό κινητό ενός φίλου στον οποίο θα θέλαμε να πούμε «τον πόνο μας». Τα συναισθήματα έχουν τη δύναμη να κατευθύνουν τις διατροφικές μας επιλογές, ενώ οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι ανάλογα με τη συναισθηματική μας κατάσταση στρεφόμαστε και σε διαφορετικά είδη φαγητού. 

 

Emotional μενού 

 

Για τους αγχώδεις

Όσοι βιώνουν έντονο άγχος έχει παρατηρηθεί ότι καταναλώνουν πιο συχνά σκληρές και αλμυρές τροφές (π.χ. ποπ κορν, πατατάκια). Η αδρεναλίνη -η ορμόνη του στρες τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται όταν είμαστε πιεσμένοι- δημιουργεί έντονη όρεξη για σνακ πλούσια σε αλάτι, κάτι που με τη σειρά του συντηρεί το φαινόμενο της σωματικής έντασης.

Για τους παρορμητικούς

Εκείνοι που συνηθίζουν να παίρνουν αποφάσεις απερίσκεπτα, απογοητεύονται ή ενθουσιάζονται εύκολα, παρασύρονται από τα συναισθήματά τους και αποφασίζουν χωρίς να ζυγίζουν το κόστος των επιλογών τους έχουν την τάση να τρώνε ό,τι βρουν μπροστά τους. Πρόκειται γι’ αυτούς που δεν μπορούν να αντισταθούν στο φαγητό. 

Για τους ανικανοποίητους

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι έχουν μια τάση προς την κατάθλιψη, αισθάνονται ανικανοποίητοι ή η ερωτική τους ζωή είναι καταπιεσμένη καταφεύγουν συχνά σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα γλυκά, τα μπισκότα. Η έντονη επιθυμία για τη συγκεκριμένη ομάδα τροφών εξηγείται από το γεγονός ότι οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης που βελτιώνει την ψυχική διάθεση. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι συχνά οι γυναίκες συνηθίζουν να πνίγουν τη στενοχώρια τους στη μεγάλη κατανάλωση γλυκών. Στους άνδρες αυτή η ροπή δεν είναι τόσο ισχυρή, ίσως επειδή δεν είναι τόσο ευάλωτοι στις ορμονικές διακυμάνσεις (π.χ. στη μείωση της σεροτονίνης).

Για τους οξύθυμους

Αν σου αρέσουν οι τραγανές τροφές, τότε μάλλον νιώθεις θυμό ή νευρικότητα και θέλεις κάπου να ξεσπάσεις. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι σκληρές τροφές που παράγουν ιδιαίτερο ήχο κατά τη μάσηση αποτελούν απολαυστική διασκέδαση, οπότε μπορούν να εκτονώσουν ή έστω να μετριάσουν την ψυχική ένταση. Αυτό εικάζουν ότι οφείλεται στη δόνηση που δημιουργείται στο στόμα κατά τη σύνθλιψη των τραγανών τροφίμων, η οποία μεταφέρεται σε όλα τα οστά του κρανίου δημιουργώντας ένα αίσθημα ευχαρίστησης.

 

Ας είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας

Δεν είναι δυνατόν να κόψουμε «μαχαίρι» το παρηγορητικό φαγητό, στο οποίο έχουμε μάθει να καταφεύγουμε όποτε η ψυχική μας κατάσταση διαταράσσεται. Πρέπει, λοιπόν, να προσπαθήσουμε να τροποποιήσουμε σταδιακά τον τρόπο διατροφής μας, μειώνοντας τις ποσότητες και αντικαθιστώντας ορισμένα τρόφιμα με πιο υγιεινές επιλογές. Εφόσον όμως έχουμε αντιληφθεί σε ποιο φαγητό στρεφόμαστε αμέσως μόλις νιώσουμε ταραχή, θυμό ή στενοχώρια, είναι σημαντικό να φροντίσουμε ώστε αυτό να μην υπάρχει στο σπίτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

15290 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

7260 hits

σε Υγεία

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

6850 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

6288 hits